top of page
  • Skribentens bildErika Forsbäck

Vadå skoglig styling?

Uppdaterat: 29 apr. 2022När vi berättar vad vi gör och nämner skoglig styling ser vi att många lyfter lite förvånat på ögonbrynet men vågar inte riktigt fråga vad det är. Så vad är egentligen skoglig styling? Vi kan stoltsera med att det är vi som myntat begreppet, det är inget som finns på marknaden idag men vi tror stenhårt på det här konceptet och hoppas att våra branschkollegor kommer ta emot idén positivt och se samma potential som oss.


Att styla skogen handlar rent krasst om att utgå från vad en skogsköpare vill se och genomföra nödvändiga åtgärder i skogen för att öka värdet på den och göra skogen mer attraktiv för en köpare. Vi menar att man med relativt små medel kan öka värdet på skogsfastigheter som kommer resultera i att värdet blir betydligt högre än kostnaden för åtgärderna. I vissa fall vill vi även hävda att åtgärderna är avgörande för huruvida en spekulant väljer att ens överväga fastigheten. Man kan tänka lite som kärlek vid första ögonkastet. Låt oss ge ett exempel.


Att köra in på en fastighet där bilen repas av granar eller ens veta om man tar sig ut igen på vägen som man kört in på. Infartsvägen och en vettig vändplan är grunden i en skoglig styling. Att få ut virket rationellt och att fastigheten tillgänglig med personbil är en självklarhet för oss. Sen kan man höja intrycket på flera olika sätt utan att behöva göra allt på en fastighet. Att röja ett bestånd men inte alla är ett exempel. Då kan den som inte är så skogligt kunnig se skillnaden mellan röjt och oröjt vilket ger en känsla av välskött skog.

Jakt är många skogsköpares intresse och att kunna gå upp i ett välplacerat jakttorn och drömma sig bort i en jaktupplevelse gör sig bra både i verkligheten och på bild.

En åtgärd som ibland är lite bortglömd i dagens skogssverige är dikesrensning men det gör en enorm skillnad att komma ut till ett dike som porlar istället för att knappt ta sig fram i mark som är försumpad stor del av året. Dessutom gör det en enorm skillnad för skogens produktion över lång tid framöver.

Oftast blir den skogliga stylingen en kombination av estetiska och rent produktionshöjande åtgärder men ska givetvis anpassas till en nivå som höjer intrycket på en fastighet och kan ge inspiration till fortsatt utveckling av fastigheten.

Det vi som gårdsstylare går igång på är givetvis fastigheter med eftersatta diken, igenvuxna vägar, outnyttjad jaktpotential och stamtäta oröjda bestånd.


0 kommentarer

Comentários


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page