top of page
  • Skribentens bildErika Forsbäck

Hur vi hjälper kunder att renovera gamla hus och styra upp renoveringsprojektet

Uppdaterat: 12 maj 2022När man renoverar gamla hus står man inför många och stora beslut och det är oerhört mycket att tänka på innan man drar igång. Oftast kontaktar kunderna oss i ett tidigt skede och vill ha vår hjälp med att sätta projektets ramar och att få ihop helheten. Men det är inte heller ovanligt att vi kommer in på slutet i projektet, man har kommit långt i bygget och energin börjar tryta och man orkar och lyckas inte få ihop helheten på en nivå som gör en nöjd. Då ringer man oss och vi kommer in med ny energi, nya ögon och mycket erfarenhet och hjälper till att slutföra projektet på en hög nivå utan att riskera att det blir ett genomgående vitt hem för att man inte orkar tänka mer och ta de där sista viktiga besluten.


Utmaningar i planeringsfasen

Det projekt som jag tänkte berätta om idag handlar om ett par som är i planeringsfasen av sitt renoveringsprojekt. De har ärvt ett hus och planerar att renovera huset med mål att det ska bli så pass härligt att familjen vill flytta dit och bo där permanent. När de kontaktade oss hade de ett antal frågeställningar som de inte riktigt redde ut:

  1. Var börjar man och i vilken ordning bör man genomföra renoveringen? Vilka konsekvenser får olika beslut så som att byta ut fönster eller ej, att lägga om taket samt att göra vissa justeringar i planlösningen.

  2. Man ville som sagt förbättra planlösningen för att få ett större kök, större tvättstuga och effektivisera vissa utrymmen.

  3. Den stora frågan som man kanske inte riktigt förstod vidden av var hur man får ihop den övergripande stilen. Man förstod att man behövde tänka till med stilen för att få ihop helheten men man hade svårt att formulera önskemålen och man hade inte en aning om hur man skulle få ihop den önskade stilen med husets nuvarande förutsättningar.

Så med dessa funderingar anlitade de oss för att prioritera insatserna i renoveringen och förklara konsekvenserna av insatserna, att förbättra planlösningen och för att sätta husets övergripande stil.


Vår arbetsmetod

Vår process för att hjälpa familjen med detta är att först och främst besöka huset och känna in huset ordentligt. Dess läge, inspektera hur huset mår, se förbättringsmöjligheter och starta igång den kreativa processen.


Vi träffade paret och intervjuade dem kring deras önskade bild av huset i framtiden. Hur de såg sig själva bo och leva där, vilka behov och funktioner huset behövde ha, vad de gillar i form av färg, form, material osv. Allt detta gav oss den information vi behövde för att börja jobba med vårt förslag. Vi tog fram ett förslag som presenterades vid ytterligare ett möte med kund. Vi diskuterade den nya planlösningen som vi hade ritat upp. Vi diskuterade igenom våra rekommendationer kring hur renoveringen bör avgränsas och varför. Vi gillar att strukturera upp renoveringsprojekt utifrån kategorierna ”Need, Nice och Behåll”. Det förtydligar vad måste bytas ut, vad vi tycker ska bytas ut eller fixas till för ett härligare hem om budget tillåter och vilka delar som man tar ett aktivt beslut att inte röra. Med detta upplägg blir det tydligt och man får en rörlig del som man kan ta med sig in i projektet och besluta om längs vägen. Nedan är ett utdrag ur dokumentet.

Efter mötet justerar vi förslaget enligt feedback och därefter levererar vi en slutgiltig presentation. Syftet med det här arbetet som vi just genomfört är att familjen nu har en konkret plan att förhålla sig till. Man vet vad slutresultatet är och man stämmer framgent av alla beslut gentemot det här styrdokumentet. Man har också ett tydligt material att visa upp för snickare och andra leverantörer så det inte blir några egna tolkningar kring stil och vad man vill åstadkomma. Och framför allt så vet man själv vad målet är och man har aktivt avgränsat projektet och minimerat risken att det växer successivt. När ett projekt inte har avgränsats är risken att det blir orimligt dyrt och att man ändå inte blir nöjd i slutändan för man känner att man kunde gjort mer. Vi älskar aktiva beslut!

Ytterligare utdrag ur materialet som beskriver övergripande stil.

Bilden visar hur den övergripande stilen sedan bryts sedan ner per rum.


Allt handlar om att uppnå sitt slutresultat, inom budget

Just det här arbetet är det roligaste vi vet och det är så tillfredställande att känna att man kan bidra till ett projekt som i grunden handlar om att familjen ska skapa sitt drömhem. I just det här fallet är det ju mycket arbete som återstår. Som ett nästa steg kan kunden bestämma om de vill ha mer hjälp av oss, vi kan i så fall hjälpa till med att göra en konkret budget och tidsplan och att projektleda hela eller delar av arbetet. Något som brukar vara uppskattat är att vi detaljplanerar respektive rum så att man verkligen tar ut stilen hela vägen och köper in material och produkter som är rätt och till rätt pris. I just detta fall får vi se vad vår inblandning blir framåt men vi är nöjda med vad vi har fått bidra med hittills och ser framemot att ta oss an många liknande projekt framöver.


Hoppas du blev inspirerad

Följ gärna oss på Instagram och Pinterest för att få mer inspiration från oss. Tveka inte heller att boka in ett kostnadsfritt möte om du går i renoveringstankar.


Kontakta oss för ett kostnadsfritt möte gällande ditt renoveringsprojekt. Vi svarar alltid inom 24 timmar.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page