top of page
 • Skribentens bildErika Forsbäck

Här summerar vi våra 10 bästa tips för dig som ska renovera ett gammalt hus

När vi gästade podcasten Hemkänsla berättade vi om vårt stora intresse för att renovera och att ge liv åt gamla hus och hem. Vi räknade ihop våra egna renoveringsprojekt till 2 egna gårdar som renoverats från grunden (vi är nu inne på den tredje). 1 torp, 1 hus som vi ritat och byggt, 4 lägenhetsrenoveringar, + diverse mindre konstant pågående projekt i vardagen. Vad har vi lärt oss av detta? Massor såklart! Här kommer 10 tips som kommer hjälpa dig på vägen:


 1. Vi jobbar alltid med lokala aktörer där man kan få personlig hjälp. Varenda tapetrulle är tex köpta hos HappyHomes i Nyköping. Det är värt massor att ha goda partners som känner en och kan ge god hjälp.

 2. Välj hantverkare med omsorg, antingen baserat på egen erfarenhet eller mycket goda referenser. Våra rörmokare har vi släpat med både till Stockholms innerstad och de Halländska skogarna.

 3. Var närvarande under hela processen. Det är svårare att renovera gamla hus än att bygga nytt. Du tjänar på att se problemen innan de uppstår samt kunna ta snabba beslut snabbt. Har du inte kunskapen själv, inse det och anlita någon för rollen.

 4. Använd sparsamt med vitt när du renoverar gårdar eller hus/lägenheter i äldre stil.

 5. Våga ta ut svängarna med tapeter och även med färg. Hittills har vi aldrig ångrat oss, snarare tvärtom.

 6. Satsa alltid på kvalitet och gedigna material.

 7. Fuska aldrig med förarbetet. Att veta sin målbild och vad man vill ha för slutresultat innan man drar igång är a och o. Skapa en moodboard och dela den med alla berörda parter innan projektstart, du kan inte förutsätta att andra ska förstå visionen du har i huvudet.

 8. Kompromissa aldrig med kvistlack. Det enda som funkar riktigt bra och som är ett måste är shellak.

 9. Ett av de bästa tipsen har vi fått av Bernt Brunelius (grundare Happy Homes Nyköping): färgen 7A30, funkar till allt och målas den i ett helt rum så upplevs del olika på olika ytor. Passar väldigt fint i gamla hus.

 10. Glöm inte att ha kul! Det kommer vara skittufft i perioder, men det är värt det i slutändan. Håll ut och glöm inte att njuta under tiden.

Du vet väl att vi gärna hjälper dig med ditt renoveringsprojekt? Vi kan antingen agera rådgivare inför projektet så du känner dig trygg i att du har goda förutsättningar. Vi kan även projektleda arbetet och hjälpa dig genom hela processen till ditt önskade slutresultat. Tveka inte att höra av dig, det här är det roligaste vi vet!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page