top of page
  • Skribentens bildErika Forsbäck

Hur renoverar och inreder man ett helt hem från grunden?

Uppdaterat: 8 apr. 2022

Redan på visningen såg vi potentialen i det gamla 1800-tals huset och vi började fantisera om hur vi skulle kunna förbättra planlösningen och ge liv åt de olika rummen och renovera det gamla huset till ett drömhem. Huset hade mycket charm och många bevarade detaljer så som originalgolv, flera vackra kakelugnar och stockväggar. Vi blev förtjusta i huset och när det väl var vårt några månader senare började vi genast planera renoveringen som vi strax skulle dra igång.

Vi får många frågor om hur man egentligen gör för att få ihop helheten när man inreder och renoverar. Var börjar man, vilka steg tar man och vad betyder egentligen ”den röda tråden”? I den här artikeln delar vi med oss av hur vi lägger upp den kreativa processen för att få ihop inredningen i ett helt hus. Vi beskriver på en övergripande nivå vår metod och process och berättar hur vi skapade stilen för vår gård ”Steningsbo” i Halland som vi just nu är i full färd att renovera och inreda. Den kreativa processen sker naturligtvis parallellt med att skapa en budget, projektplanering, söka tillstånd och mycket annat. Men i den här artikeln fokuserar vi på det roliga, nämligen hur man tar fram ett inredningskoncept och hur man skapar en röd tråd i inredningen. Hur man konkretiserar sitt inredningskoncept och sin vision helt enkelt.


1. Dröm stort

Första steget är att våga drömma stort. Tänk bort budget och vad som är realistiskt att åstadkomma och våga se drömscenariot framför dig. Hur skulle ditt drömhus se ut om du fick önska helt fritt? Det är först när du har vågat drömma riktigt stort och tagit i så du spricker som du kan bli realistiskt och börja planera. När du har lyft blicken så är det lättare att prioritera bland insatserna för du ser slutresultatet framför dig. I det här steget använder vi själva Pinterest för att samla inspirationen. Tipset är som sagt att försöka bortse från vad som är realistiskt och ta ut svängarna. Du ska ju skapa ditt drömhem så ta i nu, känn efter ordentligt och låt fantasin flöda.


2. Vilken känsla vill du skapa?

Hur mår du i huset? Vad gör du i huset? Vilka funktioner har huset? I det här steget definierar du vilken känsla du vill skapa. Vill du ha mycket energi eller söker du lugn och

harmoni. Ser du ett modernt hem eller rustikt och genuint till exempel. Här sätter du känslan och känslan kommer senare definiera husets stil och på sikt även materialval, färgval och inredning. I det här steget är det bra att skapa en Moodboard, En moodboard en samling av bilder som beskriver färger, materialval, kanske tapeter och möbler som man ser i huset. Vi brukar komplettera moodboarden med en skriftlig beskrivning av stilen. Det här är ett oerhört viktigt steg som måste få ta tid och energi. moodboarden blir det dokument som du senare i processen lutar dig tillbaka mot för att säkerställa att du är på rätt spår.


Här ser ni delar av vår moodboard för Steningsbo. Våra ledord landade i: Sofistikerat, klassiskt med en tvist, lantligt, ett med naturen och genuint. De här orden är det som ska genomsyra huset och genom att luta oss mot dem kan vi göra alla val som krävs när man renoverar ett gammalt hus. Vi har även konkretiserat vår färgpalett. Självklart kommer vissa rum få inslag av andra färger men så här ser vår grund ut och ni kommer märka att dessa färger återspeglas genomgående i huset. Moodboarden visar även vilka material vi vill att huset ska ha. Fokus på naturliga material, trä, sten. Mix av hårt och mjukt.


3. Förbättringar i planlösningen

När man renoverar gamla hus är det alltid bra att fundera ett extra varv kring om man kan förbättra planlösningen så den bättre passar ens behov och bidrar till den känsla man vill skapa i huset. Det finns mycket att vinna på att optimera planlösningen, ofta behöver man ändå isolera väggar och byta ut el så justeringar i planlösningen behöver inte innebära så mycket extra arbete eller bli så dyrt. Vår approach är att bevara så mycket det går i huset men man vill ändå ha ett skönt flöde i hemmet och det är värt att ge huset bra isolering inför framtiden.


På Steningsbo prioriterade vi att göra ett större kök och badrum på nedervåningen. Köket blir husets hjärta, både i placering och storlek men vi skämde även bort rummet med ett rejält stort fönsterparti för att öppna upp mot naturen utanför, vi öppnade upp i nock och synliggjorde takbjälkar samt byggde en stor öppen spis och vedspis. Golvet gick inte att rädda i denna del av huset och då vi ändå behövde byta ut det och göra om grunden så passade vi på att byta plats på badrummet så vi istället fick ett större badrum som nås direkt från hallen istället för från köket.


På övervåningen gjorde vi inga stora förändringar, mer än i hallen. Tidigare när man kom upp för trappan i hallen möttes man direkt av en vägg med garderober. Det var mörkt utan naturligt ljus och hemskt trångt. Vi tog bort garderoberna och öppnade istället ner mot köket, här kommer vara helt öppet med endast ett räcke. På så vis får vi in mer ljus och rymd i en trång del av huset och vi skapar samtidigt en oväntad upplevelse. Extra plus att hallens vackra stockväggar kommer kunna njutas än mer då man nu ser dem från köket.

4. Varje rum vill få komma till sin rätt

Vid det här laget har du koll på den övergripande stilen och vad du vill skapa för känsla i huset. Nu är det dags för att låta varje rum få komma till sin rätt genom att framhäva dess potential. Utgå från stilen, färgerna, materialen och jobba dig igenom rum för rum. Alla rum ska få tala sitt eget språk men det är ändå att föredra att de på något sätt hänger ihop. Att ha en röd tråd i hemmet och att mötas av återkommande färger och en enhetlig stil skapar harmoni i hemmet. Detta är speciellt viktigt för de rum som gränsar till varandra. Det här är ett omfattande steg och du kommer märka att vissa rum är väldigt enkla och faller sig naturligt medan andra rum är mer kluriga att få till. Låt det ta tid och få växa fram. Och gå ofta tillbaka till tidigare steg och påminn dig om vad det faktiskt är du vill åstadkomma för känsla i hemmet.


Här kan ni se hur planeringen för några av våra rum ser ut och hur vi tagit ut den övergripande stilen i några specifika rum. Köket går i blått, både golv och bänkskiva är i grå- och beige kalksten. Köket gränsar till ”bruna rummet” där vi lagt samma stengolv som i köket för ett fint flöde då vi tyvärr inte kunde rädda trägolvet. I detta rummet har vi plockat upp och till och med förstärkt det blåa med tapeten. Tapeten plockar även upp den bruna kakelugnen och brunt är en återkommande färg i hemmet. Så mellan dessa rum ser ni en tydlig röd tråd. Går man däremot tvärsigenom köket och in i vardagsrummet möts man av en annan känsla. Väggarna pryds av en tapet med grön klöver och ljus botten. En ljusare och lite mer lekfull känsla. Men den gröna kulören på lister och foder känns igen och vi kommer plocka upp brunt och antagligen även något blått när det blir dags för möbler och inredningsdetaljer.

5. Lyssna på magkänslan

Inredningskoncept och röd tråd i all ära. Men glöm inte bort att det absolut viktigaste är att skapa ett hem som skänker dig glädje och som du trivs i. Känner du för en viss tapet i ett sovrum som inte alls passar ihop med helheten så kör på tapeten och se till att njuta av den. Om du har gått igenom de här stegen så har du en plan och du har en stabil grund att stå på, då är det ok att ta ett aktivt val att bryta av stilen. Det är när man inte har något koncept och famlar i blindo som det har en tendens att bli spretigt och inte komma till sin rätt.


Svenskt tenns klövertapet är kanske inte klockren i ett 1800-tals hus. Kanske är kaklet i badrummet en aning för glansigt mot den mer rustika och sofistikerade stilen som vi beslutat i husets övergripande stil. Men vad gör det när vi föll pladask för dessa val och är supernöjda med resultatet. I slutändan är det ditt hus och det är din stil och det är aldrig för sent att ändra sig eller göra ett aktivt snedsteg.


Behöver du hjälp med att få till det här?

Vi hjälper gärna dig! Oavsett om det handlar om rådgivning eller hjälp för start till önskat slutresultat. Kontakta oss för ett kostnadsfritt möte, vi svarar alltid inom 24 timmar.



0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page