top of page
  • Skribentens bildErika Forsbäck

Häng med på en Gårdsstyling

Uppdaterat: 20 sep. 2022

Idag beger vi oss till en gård strax utanför Stockholm. Gården ska säljas och vi har blivit anlitade för att förbereda gården inför försäljningen. Vårt uppdrag är att prioritera vilka insatser som kommer ge bäst utväxling för säljarna. Det rör sig om ett hus som är i behov av renovering av dess nya ägare. Vi vill framhäva husets bästa sidor och vi vill ge potentiella köpare inspiration kring hur rummen kan möbleras och ge spekulanter goda möjligheter att ta sig fram överallt och få en bra överblick vid visningarna.

Husets glasveranda möbleras sparsamt så man kommer fram till alla fönster för att få en överblick över omgivningarna. Ljusa tunna gardiner ger ett öppet men ombonat intryck.

Vi börjar med att rensa för att göra plats

Genom att utgå från husets befintliga möbler och rensa bort mycket (vi pratar om ca 70% av befintligt möblemang) så kommer själva huset fram betydligt bättre. Självklart kommer vi inreda med fina detaljer och göra det mysigt så man får en härlig känsla när man kommer in i huset. Gården har rätt så mycket mark som kommer locka många spekulanter, lägg även till närheten till Stockholm, men det kanske mest påtagliga är utsikten över sjön. Eller rättare sagt, den utsikt som snart finns över sjön efter att vi har röjt bort uppvuxna träd och buskar som idag skymmer utsikten. Vi kommer även fokusera på att lätta upp intrycket runt huset genom att ta bort en del övervuxna buskar och träd och skapa en mer luftig känsla. Vi gör en allmän upprensning i form av att byta ut flaggan som sett sina bästa dagar, ta ner fula gamla paraboler från taket och röja bort växtlighet som angriper ekonomibyggnaderna.Vi tömmer även samtliga ekonomibyggnader då vi inte vill belasta nästa ägare med någon annars gamla skrot.

Den vackra sjöutsikten framhävs genom att vi tar bort buskage vid sjön.

Tajt tidsplan kräver projektledning och synkade beslut

I det här projektet har vi en tajt tidsplan så vi sätter genast i gång. Tillsammans med säljarna pratar vi igenom vilka saker i huset som de vill spara och ta med sig till nästa boende och vad som kan säljas, skänkas och kastas. Detta är en viktig del i arbetet och jag koordinerar arbetet med leverantörer som kommer och hämtar, köper, forslar bort saker. Vi städer även huset ordentligt innan det är dags för mig att möblera om och addera ytterligare lite möbler men framför allt inredningsdetaljer så som gardiner, textilier, växter och detaljer.

Samtliga rum töms och inreds sparsamt med tidsenlig inredning. Fokus på gardiner, textilier och att få till ett flöde genom rummen.

Parallellt med det interiöra arbetet sker det exteriöra arbetet. Har man bara en ordentlig plan och koll på vilka leverantörer som behöver ringas in så går den här typen av jobb snabbare än man kan tro, trots att det handlar om stora gårdar och en betydande mängd saker.


Fotografering och gården är redo för försäljning

När vi känner oss nöjda är det dags för fotografering. Interiörfotografen rings in och jag assisterar fotografen genom alla rum i huset och säkerställer att bilderna motsvarar förväntningarna. Utmaning med att jobba med gamla hus är att det inte får bli för fint. Det kan låta lustigt men när skicket på huset är grovt renoveringsbehov så vill man inte försköna bilderna så att personer som kommer på visning blir besvikna. Resultatet av det här jobbet ger fina bilder, men i bilderna framgår tydligt att det är fuktskador på väggar och att tapeterna har flagnat.


Nu tar vi en paus i vårt arbete och nu får mäklarna göra sitt jobb med att sälja gården. Först när gården är såld dyker vi upp en sista gång och hämtar hem de saker som vi lånat ut under processen.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page