top of page
Skribentens bildErika Forsbäck

Inredningsprojekt – Med uppdrag att knyta ihop inredningen i hemmet

Det är inte ovanligt att man fyller ett hem med saker man gillar. Några saker kommer in i hemmet mer medvetet än andra, och när de väl är på plats är de svåra att få bort även om de inte fyller något syfte och man egentligen inte gillar dem. Så här fyller det på mer och mer. Det går några år och en dag inser man att man har för mycket prylar och att inget riktigt passar ihop och att man inte trivs så bra som man hade hoppats i sitt hem. Då ringer man oss.


Detta är bakgrunden till flera av de uppdrag där vi blir inkallade för att få ihop inredningen, och det beskriver specifikt ett projekt som vi precis har jobbat med. Vårt uppdrag i det här projektet blev att sätta stilen för hemmet genom att utgå från det som redan fanns på plats, tolka in önskemålen från familjen som bor där och baserat på det skapa en mer harmonisk inredning och miljö. Fantastiskt roligt uppdrag, det här hjälper vi såklart gärna till med!


Hur får man till den röda tråden i inredningen?

En stor fördel för att lyckas med ett sådant här projekt är att komma in som utestående och titta på hemmet med nya ögon. Man ser då genast vad som inte passar inte och vilka delar av hemmet man vill dra fokus till och förstärka. Man har inte heller någon personlig relation till föremålen i rummen. När vi guidar familjen genom våra frågor kring hur de vill må och leva i huset, vad de gillar och ogillar för färger, former och mönster och hur de använder utrymmena så skapar vi oss snabbt en bra bild av hur vi ska driva detta projekt framåt.


Analysera samtliga rum och addera det som saknas

Vi konstaterade att rummen var väldigt fina i sig själva. Familjen hade vågat ta ut svängarna med färg och inredning och rummen var fint inredda, vardagsrummet som var navet till flera av rummen hade dock ingen stil och det gjorde att de anslutande rummen inte bands ihop på ett behagligt sätt utan de blev egna öar. Ofta handlar det om att addera ytterligare ”ett lager” för att binda ihop ett utrymme. Jag ska förklara vad det betyder. Vardagsrummet som var navet och som låg emellan de tre andra närliggande rummen skulle inte dra fokus till sig och addera mer färg och mönster, utan snarare bli en harmonisk länk som gjorde att de andra tre rummen kom fram bättre. Vi presenterade en moodboard som såg ut såhär:

Moodboarden visar kulörerna i angränsande rum och vad vi vill addera. Vi implementerade förslagen i inredningskonceptet genom följande 5 steg:

  1. Med kulören beige som utgångspunkt adderade vi gardiner och mattor, främst i vardagsrummet men även i de närliggande rummen.

  2. Grönt var färgen i ett av de närliggande rummen och grönt fick symbolisera en röd tråd vilket innebar att vi valde soffor i en behagligt grön färg. Vi adderade även lampskärmar i grönt.

  3. Vi valde ett svart soffbord för att tuffa till stilen en aning och även binda ihop inredningen med svarta detaljer som fanns i ett av de angränsande rummen.

  4. Vi plockade bort en del möbler och inredningsdetaljer som tyvärr inte passade in i stilen. Det mesta fick dock ett nytt hem i andra rum i huset.

  5. Vi adderade mer belysning. Vi satte in läckra porslinspotar i taket där det tidigare inte funnits belysning utan endast uttag. Vi hängde upp en rejäl taklampa för att markera soffgruppen, samt att vi såg till att rummets alla fönster hade enhetlig belysning.

Hur få till den röda tråden själv?

Om du känner igen dig i situationen så kan du börja med att ställa dig själv följande frågor:

  1. Hur mår jag i utrymmet idag och hur önskar jag att jag skulle må?

  2. Vad trivs jag med? Vad stör jag mig på?

  3. Hur skulle jag förändra utrymmet om det inte fanns några begränsningar?

Dessa frågor kommer ge dig en bra grund för att komma vidare. Vill du ha professionell hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss, vi guidar dig gärna genom processen.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page