top of page
  • Skribentens bildErika Forsbäck

Skapa stilen - Så inreder du en matsal i lantlig stil

Uppdaterat: 16 feb. 2022

I den här artikeln delar vi 5 inredningstips för att inreda en matsal i lantlig stil. Vi specialiserar oss på att inreda gamla hus och är extra förtjusta i en klassisk stilren stil. Känslan vi ville skapa i den här matsalen var just en klassisk sekelskiftesstil.

När vi tar fram ett inredningskoncept, som till exempel den här matsalen i ett gammalt hus på landet, är första steget att säkerställa att konceptet går väl ihop med stilen i resten av huset. Den här matsalen gränsar till både kök, vardagsrum och hall, vilket gör att det är extra viktigt att matsalen på ett naturligt sätt hänger samman både färgmässigt och stilmässigt med de andra rummen för att skapa en röd tråd i hemmet.


Jobbar man med gamla hus, som det här från tidigt 1900-tal, har man ofta förmånen att ha bra förutsättningar. Matsalen har högt i tak, inte mindre än tre pardörrar och ett fint gammalt trägolv. För att inte glömma kakelugnen som såklart bidrar till stilen vi vill åstadkomma. Här delar vi 5 stilnycklar som varit grunden i det här inredningskonceptet för den lantliga matsalen i sekelskifteshemmet.


1. Färgsättning

Hela hemmet och därmed även den här matsalen har en grå bas på dörrar och lister. Vi använder som regel inte vitt som bas när vi inreder gamla hus. I detta fall är det en varmgrå som bas, det ger ett mjukt och ombonat intryck. Rummet har pardörrar åt tre håll samt ett stort fönsterparti med dörr ut mot balkong. Samtliga dörrar är målade i samma kulör. Det gråa ramar även in rummet i form av en bröstpanel som går en bra bit upp på väggen. Rummets karaktär och stil grundar sig mycket i den grå kulören och för att förstärka det valde vi en tapet som smälte in. Ljus bas och blå detaljer. Du kommer se att grått återkommer även i inredningen, kombinerat med blått, grönt och rosa. Genomgående dova toner.

2. Möbler

En matsal förtjänar ett rejält matbord som rymmer många gäster. Vi valde en gustaviansk matsalsgrupp med klädda stolar i blått och ljusbeige tyg. Vi har bordet utdraget som standard så det lätt kan dukas upp till middag när man får gäster. Under bordet ligger en grå matta. Förutom matsalsgruppen vill vi låta rummet vara sparsamt möblerat då det är en passage till andra rum. En antik skänk rymmer finporslinet. Utöver det är rummet möblerat med en piedestal där man kan ha en stor växt eller lampa. Över matsalsbordet hänger en klassisk kristallkrona. Det möblerna tillför i inredningen är därmed en klassisk stilren stil.

3. Konst

Konst är ett bra sätt att skapa ett personligt intryck i hemmet och som man ska ha i åtanke i inredningen. I detta fall har vi prytt väggarna med 3 målningar i gammaldags stil. En av tavlorna är in investering av en känd konstnär, medan de andra två har mer personligt koppling i form av en dopgåva och målning av en släkting. Samtliga har en likvärdig färgsättning i pastelliga färger och har naturmotiv som en gemensam nämnare.

4. Inredningsdetaljer

För att tuffa till stilen en aning tar vi in inredningsdetaljer som är en aning vassare och bryter av mot det dova och pastelliga både vad gäller färg och material. Till exempel en svart metallbricka med spegelglas i botten som fungerar fint på bordet för att samla ljus, servetter, salt & pepparkar eller vad man önskar. Vi varierar även plädar som hänger på stolarna beroende på årstid och humör. Det vi tycker är viktigt för att skapa en härlig inbjudande känsla i en matsal i ett äldre hus är många ljus, både i kristallkronan och i olika ljusstakar runt om i rummet. En favorit i denna matsal är den svarta metall-ljusstaken som står på golvet som adderar lite attityd till en annars sober känsla.

5. Växter och blommor

Sist men inte minst, blommor och växter är även det viktigt för att skapa en hemtrevlig och mysig känsla och kommer bli avgörande i ditt inredningsprojekt. Växter gör att rummet känns levande, vi älskar stora gröna växter som håller trots att man inte vattnar dem dagligen. Bor man på landet har man ofta förmånen att kunna plocka in blommor till bordet från trädgården vilket vi tycker passar ypperligt för den här stilen i ett gammalt hus.

Behöver du inredningshjälp?

Om du planerar att inreda ett gammalt hus eller står inför något annat inredningsprojekt får du gärna kontakta oss. Vi älskar att få ihop den röda tråden i ett hem och att hjälpa våra kunder att skapa sitt drömhem. Vi har god erfarenhet av att inreda just äldre hus och tycker det är det roligaste som finns. Välkommen!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page